dinsdag 17 juli 2012

Geinspireerd geraakt door een boek

Ik heb eindelijk het boek Hypotheek VRIJ uit en hoewel ik nog niet kan starten met aflossen( ik moet eerst zorgen dat mijn reserves bijgevuld zijn om een buffer te hebben als er een onverwachte rekening komt) ben ik wel erg geïnspireerd geraakt door de schrijver van het boek Gerhard Hornmann. Ik heb genoten van zijn manier van schrijven en de vele tips die in het boek staan, een aantal tips kennen we allemaal maar hij gaat net iets verder.En dat zet je aan het denken en geeft dus nieuwe inspiratie en veel lees plezier.

Wat te denken van de volgende tips:
 • Verwarming op 17 graden  en indien haalbaar naar 15 graden en verwarm alleen de kamers die gebruikt worden Ik zet de verwarming s'winters niet hoog maar nog wel op  18,5/19 graden. en daarnaast  is het in de kamers van de 2 oudste kinderen als ik niet oplet altijd weer net een tropisch regenwoud omdat zij de thermostaat dan hoger zetten in hun kamer . Dus daar na de zomervakantie toch maar  weer even over praten.In de studeerkamers moet het behaaglijk zijn maar er is een grens. En daarnaast kijken of ik nog een graadje lager kan.
 • Lees alles wat los en vast-zit en zoek je papieren bij elkaar .Daar kan ik mij goed in vinden, het is belangrijk om te lezen en bij te blijven, dat betekent ook  daarnaast wel vanaf nu ook alle kleine lettertjes van hypotheken, contracten en verzekeringen lezen en net zolang tot je precies begrijpt wat er staat ( en niet alleen laten informeren door een adviseur)
 • Zorg dat je 1 gezamenlijke rekening hebt waar alles binnen komt en ook van betaald wordt om te voorkomen dat het overzicht kwijt raakt.Ik heb daar zelf een andere mening over, maar ik kan mij voorstellen dat het voor veel mensen werkt.
 • Gebruik de teruggaaf om af te lossen. Dat is een goed plan zeker als je het per jaar terug vraagt en niet maandelijks, wat mij betreft kan het ook als buffer dienen voor onvoorziene zaken maar je maakt het in elk geval niet zomaar op en gebruikt het nuttig,
 • Leef alsof je werkeloos bent. Ik vindt dat echt 1 van de beste tips, leef op de 70% norm. Het voordeel is je raakt eraan gewend om toe te moeten komen met  minder en kan dit dus gebruiken voor aflossen ( of buffer opbouwen) Of je kan proberen rond te komen van 1 inkomen
 • Bezuinig op alles .  Voor ons allemaal dagelijkse kost maar blijf kritisch en kijk elke keer weer waar er nog rek inzet. Soms kan overstappen naar een andere leverancier  toch meer lonend zijn of besparen op gebruik, maar denk ook aan kleine zaken zoals , geen pakjes en zakjes maar eten zoveel mogelijk zelf maken ,dat scheelt al gauw 35 %. Maar ook veel 2e hands aanschaffen of simpel gewoon niet.
 • Stop met shoppen spreekt voor zichzelf als je niet te vaak in de buurt komt van winkels geef je ook minder uit. Gewoon 1x per week de boodschappen doen met een vaste lijst dan voorkom je dat er altijd weer meer in het boodschappenkarretje komt ( en in mijn gezin vooral geen kinderen meenemen) Ik kom haast nooit in onze stad ,ik denk dat ik er 2x per jaar kom omdat ik iets speciaals moet hebben.
Dit waren wat tips uit het boek ,er staan er nog veel meer in ......
Voor mij zal echt niet alles al werken, als je moeite hebt om rond te komen vanwege een dubbele hypotheek kan je nog niet alles toepassen en ben je blij als nog steeds je hoofd boven water houdt ( en ik moet toegeven het gaat steeds iets beter met ons) maar ik ga er absoluut mee aan de slag want als ik een deel van de hypotheek van het oude huis kan aflossen houd ik ook minder restschuld over als ik het kan verkopen.

Note: Ik ben nu 2 maanden bezig met mijn eigen blog en lieve allemaal, Julie zijn voor mij een bron van inspiratie, ik word er blij van, ik raak geïnspireerd door jullie blogs en krijg op mijn eigen blogs ook  leuke reacties en gaat het op dit moment naar omstandigheden steeds een stukje beter ....
Dus bedankt !!!7 opmerkingen:

 1. Goed boek he! Ook voor ons waren niet alle tips bruikbaar, bijvoorbeeld leef alsof je werkloos bent. Tja ik ben mijn werk al kwijt dus dat gaat niet.
  Maar andere tips zijn zinnig en vooral motiveert het om met andere ogen naar je eigen situtie te kijken.
  2 maanden alweer! Voor mij gevoel was je er al veel langer, lekker doorgaan zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mij gaat het boek volgende week mee op vakantie. Ben erg benieuwd naar de inhoud. Heb er al veel over gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het boek voor mijn verjaardag gevraagd, dus hopelijk kan ik het binnenkort ook lezen. Leven alsof je werkloos bent is inderdaad een goede, maar dat zou bij ons denk ik ook betekenen dat we moeten stoppen met verbouwen en dat is een lastige. Dan doe ik geloof ik liever half/half (aflossen/verbouwen). Dat laatste doen we overigens al minder, dus dat scheelt wel enorm.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf heb ik een heel klein inkomen en aanvulling op de tip 'leven als werkloze'
  Zelf maak ik een lijst van spullen waar ik echt niet buiten zou kunnen, zoals een wasmachine.
  Dan neem ik plus/minus de levensduur. Zelf heb ik mijn wasmachine 6 jaar met een beetje goede verzorging zal hij plus/minus nog 4 jaar meekunnen. Maar ik maak nu al een potje aan voor eventuele vervanging. Dan kijk ik even op een koopsite wat ik zou betalen als ik een wasmachine op krediet zou kopen. Stel 25 euro per maand en dat 24x. Dit neem ik als inleg. Voordeel is, ik heb een duidelijk doel, de vraag komt niet meer in me op: 'goh...ik heb dit gespaard..wat zal ik er eens voor gaan doen. Is de wasmachine daadwerkelijk stuk dan hoef ik niet te lenen van mijn wekelijkse budget, spaargeld en/of vakantiegeld. Spullen die kapot gaan maar toch echt nodig hebt hebben de kenmerk om ongelegen te komen en dat gaat je aankoop beinvloeden het maakt je minder kritisch.

  Zelf heb ik geen hypotheek en ik lees de trend van aflossen, aflossen. Hartstikke goed natuurlijk maar ik vraag me wel eens af hoe groot is de buffer om bijvoorbeeld een kapotte cv-ketel te vervangen?

  Grtz, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Nathalie,

  Bedankt voor je reactie, zo te lezen heb je het prima voor elkaar. Grappig dat je toevallig de cv ketel noemt. Als je mij een 1 jaar geleden had gevraagd of ik een buffer had voor de cv ketel dan had ik NEE moeten zeggen ( en dat met een 18 jaar oude ketel) Ik was al blij als ik alle rekeningen kon betalen. 3 jaar dubbele hypotheek is niet leuk maar je zakt ook langzaam steeds verder weg in de problemen maar tegenwoordig zeg ik ja, ik krijg het de laatste 8 maanden beter voor elkaar( En leef heel zuinig en heb een bijbaan) en mij buffer is groot genoeg voor een cv ketel en dat geeft een goed en rustig gevoel.

  Groetjes,

  Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heb het boek op mijn nachtkastje liggen en al 2 keer uitgelezen, we moeten nog een doorlopend crediet wegwerken en een buffer opbouwen en dan gaan we ervoor...., hou vol he? , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hadden eerst wel een rekening maar ik vind twee toch makkelijker. Eentje voor de maandelijkse afschrijvingen en eentje voor de huishoudelijke rompslomp met een budget waar niet overheen gegaan kan. zo ga je wel bewuster boodschappen doen. Ik heb vaste spaaroverschrijvingen. Dat word gelijk weggesluist zonder dat je het nog ziet. waarvan dus een keer in het kwartaal hypotheek van afgelost word. Ook een vaste overschrijving. Ook heb ik de email opgeschoont. Want daar krijg je 100 nieuwsbrieven met aanbiedingen binnen. En zijn erg verleidelijk. De eerste stappen na het boek (hypotheek vrij)zijn gezet en na een half jaar kan ik al zeggen dat het steeds beter bevalt en je niet meer denkt, hoe ga ik het doen als dit of dat kapot gaat. Je went aan minimaliseren. Kasten opschonen, boeken verkopen. rust in huis en op de rekeningen.
  Het gaat zeker lukken. Astrid

  BeantwoordenVerwijderen