zaterdag 14 juli 2012

Onze kinderen en consuminderen

Toen wij ons oude huis niet konden verkopen veranderden er voor onze kinderen ook heel veel. Daarvoor zaten ze op meerdere clubjes,waren er leuke uitjes, kochten we regelmatig nieuwe kleding,schoenen e.d.maar dat kon met 2 hypotheken niet meer.

Sindsdien is er heel wat verandert in Huize Annelieya, onze kinderen ( van jong tot oud) hebben de laatste 2 jaar geleerd hoe we het toch leuk kunnen hebben zonder veel geld. Onze oudste kind krijgt een vast bedrag kleedgeld zodra de kinderbijslag komt en  is een kei in het vinden van leuke kleding bij de kringloop of MP zodat ons kind  er leuk uitziet en altijd binnen budget blijft. Ons kind betaald alles van het kleedgeld alleen ondergoed en winterjas kopen wij. Daarnaast heeft ons oudste kind een bijbaantje waardoor  ons kind zelf nog wat extra inkomsten heeft.

 Onze kinderen krijgen zakgeld gebaseerd op Nibud, alleen moet ze van dit zakgeld 1 euro in hun spaarpot doen om te sparen voor iets groots of een klein cadeautje als er iemand jarig is in ons gezin.

Welke dingen zijn er voor onze kinderen nog meer verandert:
 • Traktatie bij een verjaardag op school is bescheiden
 • Budget voor een feestje is beperkt,dus we puzzelen net zolang tot we uitkomen
 • Kleding is 85 % 2e hands en wordt  meestal ook doorgeschoven naar volgende kind
 • We kopen beperkt snoep/chips e,d ( alleen in het weekend) op=op alleen fruit, rauwkost, rijstwafels en zuivel is altijd beschikbaar
 • We fietsen veel meer en gebruiken de auto zo min mogelijk.
 • We moeten ook weleens gewoon Nee zeggen omdat we het geld niet hebben , dat was in het begin wennen voor de kinderen ,maar nu weten ze dat het dan echt niet kan en denken ze mee.
 • Niet altijd alle schoolfoto's kopen, dat was voor de school even wennen, maar het kost zoveel geld als we ze voor iedereen kopen, nu kopen we alleen de gezamenlijke foto en maken we zelf regelmatig leuke foto's van elk kind.
 • Proberen we elke maand een leuk uitje te regelen dat weinig of niets kost en nemen zelf een gevulde mand met eten mee.
 • Sparen we elk  jaar ons kleingeld voor een uitje naar een pretpark of dierentuin ( en nemen zelf ons eten mee)1 opmerking:

 1. Ik denk wel dat het goed is om je kinderen er zo bij te betrekken, zeker als je zo'n stuk achteruit gaat, is het echt belangrijk dat iedereen weet waar het om gaat. Bovendien hebben ze er later ook alleen maar een hoop aan, want uitgeven kan iedereen, (be)sparen niet!

  BeantwoordenVerwijderen