zondag 20 januari 2013

Wat is vriendschap

Wat betekent vriendschap voor iemand, sommige mensen hebben heel veel vrienden die ook regelmatig wisselen en andere mensen behoren tot de groep die een aantal  langdurige vriendschappen heeft. Manlief en ik behoren tot de laatste groep.Wij hebben een  aantal goede vrienden die we vaak al jaren kennen. Deze vrienden wonen ( soms helaas) verspreidt over het land maar met deze vrienden hebben wij  regelmatig contact en delen we lief en leed. Onze kinderen spelen met elkaar en we proberen altijd een jaaruitje te organiseren waarbij we iets leuks doen met onze kinderen. Zo'n uitje is altijd weer een feest.

Natuurlijk hebben we ook kennissen, mensen die een deel  van je leven dicht bij staan, ouders van vriendjes, iemand van vrijwilligerswerk. Ook daar deel je een periode van je leven mee, maar als er iets verandert in de gezamenlijke belangstelling verlies je elkaar vaak uit het oog. Gebeurt dat niet dan worden het vrienden.

Gisteren waren wij uitgenodigd bij  één stel van onze vrienden , mede omdat wij nog aan het opnieuw inrichten zijn van onze woonkamer en keuken hadden zij ons uitgenodigd. Deze vriendschap is heel bijzonder omdat het een jeugdvriend van mij is .Onze eerste ontmoeting was op de kleuterschool waar ik als 5 jarige hem onder mijn hoede nam toen hij net op de kleuterschool kwam.Die vriendschap is nooit meer over gegaan. Onze partners zijn er later bij gekomen en kunnen het ook prima met elkaar vinden en ook onze kinderen spelen en logeren bij elkaar. Wij wonen niet ( meer) in dezelfde woonplaats maar dat heeft verder geen invloed op onze vriendschap.

Gisteren was het weer erg gezellig en hebben we lekker met elkaar gegeten , gedronken en uitgebreid gepraat over de zaken die ons bezig houden en die gesprekken gaat over van alles, kinderen,werk, mantelzorg, vriendschap, zuinig leven en andere actuele zaken  alles komt in onze gesprekken wel ter sprake. Ik ben ook erg blij dat deze vriendschap al zolang deel is van mijn leven.

Vriendschap bestaat in vele vormen en bestaat zolang een vriendschap is balans is. Je staat voor elkaar klaar in goede en slechte tijden ,  levens zitten soms op dezelfde lijn en soms helemaal niet maar je bent er gewoon voor elkaar.

Wat voor vriendschappen hebben jullie?

2 opmerkingen:

  1. Langdurig ziek zijn is een goede graadmeter voor vriendschap. Degenen die bleven komen reken ik tot mijn echte vrienden. De meeste vielen af.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De vriendschappen die ik had van toen ik jong was, zijn met de jaren volledig verwaterd. Mijn man had destijds maar één vriend en na ons huwelijk is ook dat contact verdwenen. Ik werk niet meer sinds de geboorte van ons oudste kind en aanvankelijk had ik wel nog contact met collega's. Na een tijdje 'thuiszijn' verwaterde dat contact ook aangezien we geen telefoon hadden (gsm bestond toen nog niet) en contact houden met iemand via brieven blijft ook niet duren. Mijn man werkt fulltime maar is gesteld op 'zijn' privacy en wil, buiten het werk om, geen contact met collega's omdat er nogal wat roddelaars tussen zitten. Hij heeft genoeg sociaal contact met anderen via zijn werk en wil, als hij 'vrij' is, rustig thuis zijn op zijn gemak. Hij houdt er wel totaal geen rekening mee dat ik daar misschien anders over denk en dat ik me vaak wel eenzaam voel en verlang naar contacten met anderen. Toen de kinderen klein waren, had ik aan school contact met ouders van andere kindjes maar onze kinderen zijn ondertussen volwassen en wonen zelfstandig. Hoe ouder ik word, hoe minder contact ik heb met anderen (behalve dan bejaarde buren bij wie ik regelmatig ga helpen). Ik mis wel eens persoonlijk contact met een echte vriendin maar die heb ik niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen