zaterdag 27 oktober 2012

Hoor wie klopt daar kinderen

Heerlijk om in het weekend lekker vroeg op te staan. Door de weeks sta ik rond 05:30 uur op, we moeten tijdig naar ons werk, de kinderen naar school en onze dieren moeten ook worden verzorgd. Ik ben een ochtendmens ( in tegenstelling tot mijn man die een avondmens is) en daardoor wordt ik in het weekend ook automatisch rond die tijd wakker. In de winter blijf ik soms nog even  liggen maar meestal spring ik toch uit bed ( en met mij dan meestal jongste kind gelijk ook) laat de hond uit en geniet van de rust in de ochtend.

Vanmorgen was het erg koud/ buiten  en zijn de ruiten van de auto"s licht bevroren, ik moet echt mijn winterjas uit de kast gaan halen. Vandaag ga ik met oudste kinderen de eerste sinterklaas inkopen doen.Vroeger was ik een stresskonijn die dan op het laatste moment nog cadeau"s moest kopen maar ik heb daarvan geleerd. Ik start nu altijd lekker vroeg maar dan heb ik ook ruim de tijd om alles  te kopen zonder stress. Ik ben niet iemand  die voor haar lol in drukke periodes zoals sinterklaas en kerst inkopen gaat doen en heb dus van ervaringen uit het verleden geleerd.

Ik heb vorige week  al speelgoedfolders gehaald en de kinderen zijn al druk in de weer met lijstjes maken, ik luister vooral goed tijdens deze knip en plaksessies ( en zorg voor kruidnootjes  om in de sfeer te komen) zodat ik weet wat de grootste wensen zijn. Dat scheelt mij tijd en geld. Ik weet nu  namelijk wat ze echt graag willen en ik kan nu zoeken waar ik dat cadeau het goedkoopste kan krijgen.

Omdat wij het graag in familieverband vieren kregen de kinderen afgelopen jaren wel heel veel pakjes omdat iedereen dan cadeautjes kocht  ( heel erg lief van iedereen)  dat is het eerste uur leuk maar daarna niet meer. Het werd dan de kinderen zelfs echt teveel en ik heb gemerkt dat sommig speelgoed dan ook blijft liggen in een hoek.Ik berg het dan altijd op en geef ze het een paar maanden later weer terug en dan zijn ze er ook echt blij mee. Daarnaast probeer ik het huis leeg te krijgen en niet voller...... ( sommige kinderen zijn ook nog eens in deze periode jarig dus dan is het helemaal dubbel op)

Dus dit jaar hebben we gezamenlijk besloten dat we minder cadeautjes kopen ( gelukkig) en dat er een leuke zak van Sinterklaas komt maar geen berg.......

Ik heb inmiddels voor jongste kind het eerste cadeau al gekocht en ze zal er erg blij mee zijn.

Hier nog even mijn Sinterklaas tips op een rij:

 • Vier het uitbundig ( kleur, knutsel, lijstjes maken e.d.)
 • Bak met de kinderen pepernoten of speculaas ( dat geeft een hoop voorpret)
 • Laat ze na de officiële intocht van Sinterklaas hun schoen zetten, wij doen dat niet elke dag maar op woensdag en zaterdag en doen er geen cadeau's in. Handig als je kind ineens vraagt waarom vriendje een speelgoedauto in zijn schoen krijgt en ons kind  3 chocolademunten ;-( 
 • Start op tijd met het kopen van cadeau's , het voorkomt stress en onnodige uitgaven omdat je door tijdsdruk op het laatste moment minder scherp op te prijs let.
 • Koop alleen de cadeau's waarvan je weet dat kind dat echt heel graag wil hebben, anders verdwijnt het niet gebruikt in de kast.
 • Koop ook wat praktische dingen, bijvoorbeeld pyjama, nieuwe zwembroek ,leuke pantoffels, maar het kan ook een leuke schooltas of  schoolbeker zijn die kind al een tijd wil hebben.
 • Blijf binnen je budget 
 • En als laatste Less is More, het is een echt familiefeest en daar draait het om.


9 opmerkingen:

 1. Ik begin elk jaar vroeg met de sinterklaascadeautjes, maar dit jaar was ik extra vroeg klaar, omdat onze tweede 5 november werd verwacht en ik geen zin had in laatste moment aankopen. Nu is ze eerder geboren, maar ik vind het een fijne gedachten om te weten dat alles klaar ligt op de zolder. Voor de kerst wil ik nog iets kopen, maar ik ben er nog niet helemaal overuit wat dat moet worden.

  Voor sinterklaas heb ik ook een aantal nuttige cadeautjes gekocht, maar toch gaat een budget harder dan verwacht. Kleine 60 euro heb ik wel uitgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn al klaar voor sint. Ik heb ook alleen maar nuttige dingen gevraagd aan hulp sinten (opa & oma). Mijn zoon speelt bijna nergens mee en heb het hele jaar door wat gekocht wat ik dan verstop en in de opruiming heb gekocht. Scheelt een heleboel geld. Sint is in ons dorp maar 1,5 week, 2x schoen opzetten maar niet in het weekend. De zondag is onze enige dag vrij, dus wil dan geen kind naast bed om 6 uur 's ochtends. Hij slaapt anders namelijk uit.

  Bij ons lag er een klein laagje sneeuw op de auto. Bizar, eind oktober.
  En het regende.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Da's zo jammer met pubers; dat hele Sintsfeertje wordt per jaar minder vanaf het moment dat ze 'het' weten. Sint is hier dus toch ingeruild voor 'onder de boom' wat heel gezellig is, maar oooh wat mis ik die eerste kinderjaartjes als het om het sintfeestje gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Achteraf hadden mijn ouders niet veel geld toen ik een kind was - maar ik heb nooit tekort gehad met sinterklaas. Inderdaad, m'n moeder bakte pepernoten met ons, m'n oma stuurde altijd zo'n letter met spijs of vlees er in als 'gezinscadeau' en die werd dan uitgedeeld, er was warme chocolademelk en toen we wat ouder werden gluhwein. De cadeautjes waren vaak praktisch, die bekers en lunchtrommels die we nodig hadden, een pyjama, leuke wanten... En ik herinner me vooral warme, gezellige avonden met heel veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, en we vieren nog steeds sinterklaas bij m'n ouders. Iedereen haalt voor de rest cadeautjes voor rond de 2 euro, bv bij de kringloop vandaan, en dan maken we er weer net zo'n gezellige avond van met pepernoten en gluhwein. Gewoon omdat het leuk is, helemaal los van of we nog in Sinterklaas geloven of niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op een paar cadeautjes na ben ik helemaal klaar. Ik begin altijd al direct in het nieuwe jaar ermee. Maar dit jaar verheug ik mij erop als een klein kind. De sint komt namelijk in mijn geboortestad Roermond aan. Al vanaf dat onze kinderen het beseffen gaan wij ook daar kijken. Heel erg mooi om te zien hoe de sint daar aankomt mijn zijn boot. Geweldig, ieder jaar heb ik een brok in mijn keel als hij aankomt. En dit jaar is wel heel speciaal. Zelfs toen ik zelf nog kind was ben ik daar geweest. Mijn dochter is 10, maar wij vertrekken 's morgens al op de fiets naar Roermond. Die dag moeten wij lang wachten, maar dat maakt niet uit. Ik geloof dat ik zelf ook weer even kind ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij begint echt al vroeg, wat goed. Wat leuk dat hij aankomt in Roermond.

   Groetjes Annelieya

   Verwijderen
 7. De gezelligheid is inderdaad het allerbelangrijkst. Dat is wat kinderen zich later ook nog herinneren, echt niet speciaal de cadeaus.

  BeantwoordenVerwijderen