woensdag 27 februari 2013

vicieuze cirkel

Op dit moment zijn er een hoop mensen die in een moeilijke situatie zitten. Dubbele woonlasten, werkeloosheid, schulden,onverkoopbare woningen. In een artikel in de krant stond dat het aantal wanbetalers van bijvoorbeeld  hypotheken nog meer zal gaan toenemen door de komende ontslagrondes.
Dat betekent voor diegene die het treft nog meer  zorgen, slapeloze nachten, verdriet en niet kunnen genieten van je leven , maar ook een diep gat zien en een sombere toekomst. Vaak ontstaat er een sneeuwbaleffect, hypotheek niet kunnen betalen, aanmaningen, loonbeslag ,daardoor andere rekeningen ook niet meer kunnen betalen en dan gaat het hard.

Ik zie het om mij heen gebeuren maar ik heb er zelf natuurlijk ook last van, ik weet dat als er maar 1 pijler omvalt ik ook in een sneeuwbaleffect terecht kan komen. Ik sprak gisteren onze makelaar , die was nog steeds erg somber over de verkoop van ons huis, hij heeft altijd genoeg redenen  om aan te geven waarom het niet lukt , prijs nog te hoog , tuin niet gelegen op het zuiden, mooiere huizen in de omgeving, wijk minder aantrekkelijk e.d. Hij gaf het advies dat we maar moesten sparen en dan het huis voor veel minder op de markt moesten zetten (  grapje zeker), we hebben een kleine buffer maar meer zit er echt niet in wij zijn bezig om een crisis te overleven ................... Dus voelt het voor ons of we in een vicieuze  cirkel zitten.
Elke maand de rekeningen betalen is al een uitdaging tel daarbij nog de onverwachte rekeningen, extra geld  sparen om een daling  van de huizenprijs te overbruggen is voor ons niet te doen.  Moderniseren van het huis was ook nog zo'n goede tip van hem. Lekker alles opnieuw verven , nieuwe laminaatvloer erin, e.d..
Waar halen we het geld vandaan? Soms denk ik dat onze makelaar weinig feeling heeft met de problemen van mensen met dubbele woonlasten. We gaan in elk geval de prijs verlagen met 15.000 euro ( maar dat hadden we zelf al bedacht)  Dus manlief en ik gaan weer even brainstormen over de vervolgstappen want van onze makelaar hoeven we niet veel te verwachten.


Groetjes Annelieya13 opmerkingen:

 1. Inderdaad tactloze opmerkingen van jullie makelaar. Succes met je plannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien een andere makelaar zoeken? Hij ziet t overduidelijk niet zitten, ja dan weet je zeker dat t huis niet wordt verkocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het blijft tuig, die makelaars. Echt, wat een totaal initiatiefloze zakkenvullers zijn de meesten.

  Hier in de buurt hoorde ik van mensen die ook hun nieuwe huis maar in de verkoop zetten, om in elk geval geen dubbele lasten meer te hebben. En dan blijven ze er nog mee zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat je een vicieuze cirkel bedoelt ;)

  Misschien is het geen leuke boodschap van je makelaar. Maar misschien heeft die wel gelijk. MIsschien raakt het huis niet verkocht vanwege een te hoge prijs, geen aantrekkelijke buurt, achterstallig onderhoud, etc. Het is op dit moment een kopersmarkt, een koper heeft dermate veel keus dat die hele specifieke wensen kan hebben voor zijn huis. Als het huis er dan niet aan voldoet zal die niet overgaan tot verkoop. Als verkoper is het dus zaak om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, de huizenmarkt is compleet ingestort, ik denk eerlijk gezegd dat een makelaar daar zelf ook weinig aan kan doen. Als er weinig vraag is...

  We hebben ons huis in 2010 gekocht en sindsdien is het alleen in waarde gedaald. Gelukkig denken we voorlopig nog niet aan verhuizen en hebben we door 2 dakkapellen en wat andere aanpassingen wel meerwaarde gecreëerd, maar helaas zal dan nog het huis niet opbrengen wat wij er voor betaald hebben bij verkoop. Wij hebben wat extra aflossingen gedaan vorig en dit jaar, om niet onder water te komen staan. Maar ik heb het gevoel dat er bijna niet tegenop te sparen is als ik de nieuwe WOZ waarde weer zie. Gelukkig hoeven wij niet te verkopen, maar als je dat wel moet, snap ik zeker je probleem.

  Ik hoop voor jullie dat er snel een koper komt! En ondertussen vooral positief blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, ik ben het in grote lijnen wel met je en de vorige reageerders eens. De toon van de makelaar is niet sympathiek. Maar wel duidelijk. Ik vraag met dan altijd af wat ik nu liever zou hebben, iemand die duidelijk en helder is, of iemand die heel 'positief' zoete broodjes blijft bakken en gaat beloven wat ie nooit waar zal kunnen maken.
  Ik bedoel: de regering draait er op dit moment nog een beetje omheen, maar het zal er op neerkomen dat er volgend jaar weer 4 miljard bezuinigd zal moeten worden. (Nee, niet dit jaar want het consumentenvertrouwen is al zo laag, volgend jaar is de consument het vast allemaal vergeten). Wat doen mensen dan anders dan de hand op de knip houden en geen huis kopen? Daar kan een makelaar ook niets aan veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Is een andere makelaar inderdaad een optie? Je moet een huis wel weten te verkopen en hij lijkt er zelf ook niet echt meer heil in te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Keer op keer denk ik, uitstel van executie zou wat voor jullie zijn.

  De makelaar van mijn ouders blijft actief ondanks de markt. Recentelijk weer een voorstel gedaan om een advertentie in de krant te plaatsen, mee te doen aan een open dag etc. Het 1 kost 140 euro, de ander was gratis. Of het allemaal zin heeft weet je natuurlijk niet, maar bij de pakken stil zitten lijkt mij ook niet de bedoeling.
  Zelf hebben mijn ouders ook het nodige aan het huis opgeknapt om het aantrekkelijker te maken.
  Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij kunnen onze beide hypotheken nog steeds betalen, wel met moeite maar het lukt nog iedere maand.Bij uitstel van executie moet je huis door de bank ter veiling zijn aangeboden en dat is bij ons gelukkig niet aan de orde.

   Groetjes Annelieya

   Verwijderen
  2. oh, oke, dat wist ik niet. Ik dacht namelijk dat ik ook echtparen had gezien die mee deden die wel alles nog konden betalen, ook al was het elke maand zwaar.
   Ik hoop voor jullie dat er snel een oplossing komt en heb respect voor hoe jullie ermee omgaan.
   Het tijdschrift radar plus heeft deze keer een artikel over hoe je beter je huis kunt verkopen, geen idee of daar nieuwe tips in staan.
   Groetjes, Grenouille

   Verwijderen
 9. Hoi Annelieya,

  Hebben jullie wel eens overwogen het huis te koop te zetten waar je nu in woont? Dat is natuurlijk niet iets wat je bij voorkeur doet? Maar stel dat dit huis eerder te verkopen is?

  Sterkte! Groeten van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is gewoon een rottijd om je huis te verkopen.

  Mbt je makelaar:
  Ik snap dat zijn ideeen niet leuk zijn. Aan de andere kant: als dat helpt om je huis te verkopen... Broerlief heeft net zijn oude huis verkocht. Ook een flink eind onder de vraagprijs. EN die vraagprijs was al 2 keer verlaagd. Aan de andere kant: ze zijn wel van het huis af, ook al kost hen dat geld. Het houden van het huis kost ook geld en je weet niet hoeveel de prijzen nog dalen. Broerlief vroeg zich nu in ieder geval af of hij er niet meer voor had gekregen als hij eerder de prijs fors verlaagd had.

  Mbt het verven en die nieuwe vloer: is het een optie om nog eens kritisch door je oude huis heen te lopen en dingen goedkoop wat bij te werken? Een bus latex en een pot verf zal je de kop niet kosten. Een nieuwe vloer is inderdaad een ander verhaal....

  Ondertussen heel veel succes gewenst. Ik hoop dat die ene koper zich snel aanmeld.

  BeantwoordenVerwijderen