woensdag 24 april 2013

Schoorsteen en gevaar

2 weken geleden gaven onze overburen aan dat ze zagen dat er 2 vogels een nest aan het bouwen waren in onze schoorsteen. En inderdaad er waren 2 vogels bezig met het aanvoeren van takken. Dus er was wat mis.... omdat er normaal gesproken geen opening zou moeten zijn omdat er een kap overheen zit.
Ik wil liever geen nest verstoren maar we wisten niet of het het kanaal van de open haard was of van de cv en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Dus we hebben hulptroepen ingeschakeld.

Maandag zijn ze langs geweest en toen bleek er inderdaad een groot nest te zitten in de schoorsteen en dat de klep van de kap ontbrak en ze daardoor gewoon in de schoorsteen konden komen. Helaas bleek het nest er al veel langer  te zitten en was het al eerder gebruikt in het verleden. Daar schrokken we wel van , zeker omdat de schoorsteen in september 2012 schoongemaakt was door een erkende schoorsteenveger en wij daar ook een certificaat voor de verzekering voor hadden ontvangen. Zonder dat we het wisten hebben wij gewoon gestookt en had er van alles kunnen gebeuren ( brand in de schoorsteen) Dus dat was flink balen!

Gelukkig waren we er nu tijdig bij, het nest is verwijderd er lagen nog geen eieren in ( anders hadden we het laten zitten tot ze uitgevlogen waren) en een nieuwe kap wordt besteld en komt er weer op. Op dit moment zit er een noodvoorziening op en kunnen we niet stoken. Kosten van deze hele operatie  180 euro voor de werkzaamheden nu en dan nog de kosten van een nieuwe roestvrijstalen kap ( zal nog best prijzig zijn) die later op de schoorsteen wordt gemonteerd.Vervelend zeker , maar wat het meest storend is dat ik vorig jaar ook al geld heb uitgegeven aan iets wat niet goed is gedaan. Kosten daarvan 90 euro + gevaar van een schoorsteenbrand. Dus daar is het laatste woord nog niet over gesproken!


4 opmerkingen:

  1. Zo, dat is schrikken! Ik laat mijn schoorsteen ook altijd door een veger vegen, dus ik hoop niet dat wij zoiets hier ook hebben :/ Hier ligt een tegel op de schoorsteen en zitten er dan openingen aan de zijkant, het is een beetje een ouderwetse.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier was ook de kap kapot en moest mijn man de gaskachel weghalen om een kauw te redden. Die probeerde te nestelen en viel naar beneden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Terecht. Denk je dat je de schoorsteenveger nog aansprakelijk kunt stellen? Is er een bepaalde garantietijd? Want hij had moeten zien dat de kap niet meer deugdelijk bevestigd was. Of heeft hij hem zelf vergeten terug te plaatsen? Zoiets waait toch niet zomaar weg?

    BeantwoordenVerwijderen