woensdag 22 mei 2013

Werk en crisis

Manlief werkt sinds enige tijd bij een leuk bedrijf waar hij het prima naar zijn zin heeft. Leuke werk , prima collega's . Enige tijd geleden moesten alle medewerkers ineens allemaal op kantoor komen en werd er verteld dat er kantoren werden samengevoegd. Helaas bleek dat er toen ook enkele collega's direct konden vertrekken die waren boventallig verklaard.

Manlief kreeg tot zijn opluchting te horen dat hij mocht blijven en daar waren we natuurlijk dolblij mee.
Net voor de vakantie vroeg mijn man wanneer hij iets meer zou weten over zijn aanstaande contractverlenging, die konden ze toen niet geven.Mijn man ging dus niet met een fijn gevoel de vakantie in maar het was niet anders.Hij heeft de laatste keer een prima beoordeling gehad en zijn leidinggevende heeft aangegeven dat ze erg blij met hem zijn.

Na de vakantie wilde manlief toch wel erg graag weten hoe het er voor stond omdat zijn contract binnen 1 maand zou verlopen.Na nog wat dagen wachten  kwam uiteindelijk het antwoord. Het gaat niet zo goed met het Amerikaanse moederbedrijf en dat betekent dat hij nu maar een 1/2 jaar  verlenging krijgt. Dat viel even tegen want het is zijn 3e verlenging. Hij is blij met de verlenging  want anders had hij binnenkort geen werk meer gehad ,maar maakt zich natuurlijk zorgen. We kunnen het ons ook niet permitteren omdat we dan wel heel veel moeite krijgen om onze vaste lasten  te betalen

Uiteindelijk heeft hij toch besloten om niet af te wachten maar toch ook om zich heen te gaan kijken.Hij wil niet lijdzaam afwachten omdat hij denkt dat de mogelijkheid naar een contract voor onbepaalde tijd waarschijnlijk lastig is gezien de situatie van het bedrijf.Het kan natuurlijk altijd meevallen, maar hij maakt zich zorgen en  voelt zich natuurlijk ook  verantwoordelijk voor ons gezin.

Het is balen , een paar jaar geleden  werkt hij al jaren voor een bedrijf en dat werd overgenomen door een ander bedrijf. Hij raakte daar na jaren zijn vaste baan kwijt en sindsdien werkt hij op jaarcontracten en heeft hij geen vaste baan meer kunnen krijgen.In onze situatie is dat natuurlijk niet wenselijk, maar dat geldt voor iedereen die in deze periode  zijn baan verliest. Ik zie het om mij heen en merk het op mijn werk ,mensen zijn vaak lang werkeloos , krijgen korte contracten en als ze een vaste aanstelling moeten krijgen wordt het contract niet verlengd.

Binnenkort met de nieuwe wetgeving wordt het nog makkelijker om mensen te ontslaan en wordt ook de werkeloosheidsuitkering een stuk soberder.Dus laten we maar hopen dat uiteindelijk voor mijn man het goed gaat uitpakken, we zullen het zien.

Ik merk wel deze week dat hij loopt te tobben, dat moet hij dan weer even een plek geven. Hij gaat gelukkig nog wel  met plezier naar zijn werk De toekomst zal het leren!


7 opmerkingen:

 1. Wat een rotnieuws. Heel veel sterkte en hopelijk heeft hij snel wat anders.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ach dat is toch een tegenvaller, zoveel onzekerheid weer. Maar goed dat hij nu gaat zoeken, iets doen is beter dan afwachten, vooral voor je gemoedsrust. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh oh, wat nou weer. Je ziet het gelukkig nog positief tegemoet, zo te lezen. Zo vervelend, al dat 'gerommel' overal zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Annelieya, heel veel sterkte. Het geeft zoveel onrust zo'n situatie. Wij hebben het hier ook gehad en de man heeft bijna anderhalf jaar thuis gezeten. Nu weer tijdelijk een paar maandjes werk wat hopelijk meer wordt.
  Ik duim voor je. Zo'n situatie is moeilijk uit te leggen als je het niet hebt meegemaakt, maar ik voel met je mee. Als je hulp nodig hebt met berekeningen of als ik iets voor je kan doen mail me dan maar. Ik heb er inmiddels aardig wat ervaring mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vervelend toch al die 'losse' contracten,
  suc6

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Meer door minderwoensdag, mei 22, 2013

  Het gebeurd regelmatig dat mensen bij overname door een ander bedrijf hun vaste aanstelling kwijt raken. Vaak profiteert een bedrijf van de onwetendheid van mensen op dit punt. Nooit akkoord gaan en indien nodig een jurist inschakelen helpt meestal want als het tot een rechtszaak komt verliest de werkgever het meestal.(ik weet niet of dit nog met terugwerkende kracht kan maar misschien is het het waard om dat te onderzoeken)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Van dichtbij ervaren dat je aantal werkjaren en een onbepaalde tijd contract helemaal geen waarde heeft bij een amerikaans bedrijf. Een onbepaalde tijd contract is bij een amerikaans bedrijf eigenlijk schijnveiligheid. Als ze jou eruit willen hebben, dan lig je er gewoon uit, ongeacht het contract en dienstjaren en hopelijk wel met een zak geld erbij. En als ze jou 2 maanden later weer nodig hebben, dan benaderen ze jou of je weer in dienst komt en kun je weer om een zak geld vragen als 'schade' vergoeding. Blijft overeind staan dat het een lastige en onrustige situatie is waar jouw man in zit. Klinkt verstandig dat hij zelf al begint met verder te zoeken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen