vrijdag 26 juli 2013

Schoolzwemmen

De laatste tijd is er weer veel aandacht voor schoolzwemmen,deels doordat veel gemeentes met schoolzwemmen willen stoppen vanwege bezuinigingen, deels doordat er helaas  met dit mooie weer weer een aantal kinderen zijn verdronken. Dat is een erg trieste balans.

Juist is de crisis is het belangrijk dat sommige zaken niet worden wegbezuinigd. Veel ouders hebben simpelweg het geld op dit moment niet om zwemles te betalen of zien zelf de noodzaak er niet van in.
Als de bezuinigingen worden doorgezet en schoolzwemmen wordt afgeschaft ontstaat er een groep kinderen die niet of niet genoeg kunnen zwemmen en dat is in ons land met alle sloten,.kanalen, meertjes en de zee niet erg handig.

Ik heb het van dichtbij meegemaakt, mijn broer had een groep vrienden van het werk en een aantal van de meiden gingen op een zonnige zomeravond met z'n vieren de zee in.Niet eens om te zwemmen maar meer spelen in de branding. De branding was erg sterk en de stroming trok de meiden omver. Helaas kwam één van de vriendinnen niet meer boven.Ze had nooit geleerd om te zwemmen,want ze kwam uit een ander land waar zwemles niet gebruikelijk is. Zij was niet opgegroeid met de zee en kenden de gevaren dus onvoldoende. Mijn broer heeft het er een periode erg moeilijk mee gehad.

Ook mijn kinderen hebben zwemles gehad of hebben het nu nog, vanaf 5 jaar gingen ze naar zwemles en leerde ze zwemmen en haalde hun Diploma A, daarna stopte ik omdat we vanwege geldproblemen erg zuinig moesten leven en ging de eerstvolgende op zwemles en zo ging het door. Als ze dan naar groep 5 gingen op school haalde ze hun B en C diploma er nog bij. Recent volgt 1 kind nu zwemles op school en heeft een paar weken geleden haar B diploma gehaald en zit 1 kind nu gewoon op zwemles ( zondagmorgen erg vroeg :-)

Hierdoor kan ik al  kinderen zwemles laten volgen en halen ze op school als alles goed gaat hun volgende zwemdiploma's. I kind gaat nu naar groep 6 en heeft waarschijnlijk komend jaar nog zwemles maar de gemeente is inderdaad van plan het te gaan afschaffen en dat is jammer.

Groetjes Annelieya

7 opmerkingen:

 1. Mag je tegenwoordig je kind niet meer zelf leren zwemmen?In mijn jeugd in de jaren'50 wist je niet beter. Wij oefenden thuis op een krukje de schoolslag en gingen dat "nat"doen in het zwembad,ondersteund door de hand van mijn vader.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zwemdiploma's zijn bij ons ook een verplicht nummer. Maar we hebben niet het c-diploma gedaan. Achteraf denk ik dat dit misschien toch beter was geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schoolzwemmen bestaat in onze gemeente al jaren niet meer. Bijstandsgezinnen kunnen een bedrag krijgen als bijdrage in kosten voor kinderen, maar dat is een potje voor sport/ zwemlessen/ schoolreisjes etc, dus ouders zullen moeten kiezen. Diploma A is wel heel basic vind ik zelf. Onze kinderen hebben A B en C gewoon kunnen halen, ik realiseer me dat het een luxe is. We hebben zelf de voorwaarde gesteld dat ze pas een sport mochten kiezen na het behalen van C diploma, ook omdat de zwemlessen twee keer per week waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de gemeente waar ik woon zijn er wachtlijsten van 2 jaar bij de gemeentezwembaden. Hadden ze best wel mogen vertellen toen ik kinderen kreeg. Het is dat een moeder met oudere kinderen me er op wees want anders had ik echt een probleem gehad tegen de tijd dat mijn kind 6 is.
  We hebben gelukkig de mogelijkheid om de kinderen op een particulier schooltje in de buurt te laten lessen. De oudste begint straks met 5,5 jaar ongeveer. We doen alleen het A diploma. Waarom? Omdat het ons erom gaat dat ze zich kunnen redden als ze in het water vallen en wij zijn van mening dat dit prima gaat met 1 diploma. Mijn partner heeft ook alleen een A diploma omdat hij vanwege oorproblemen niet onder water mag zwemmen (zelfs niet met oordoppen).

  Wat ik dan ook weer niet begrijp: ik heb als kind in mijn oude woonplaats keurig mijn A en B gehaald en ik moest in mijn nieuwe woonplaats, een gemeente verderop, weer voor mijn B diploma? Geldverspilling? Nu zit ik met een A, 2 B's en een A brevet. :s

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In België is zwemmen minder belangrijk dan in Nederland heb ik de indruk. Maar ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom je je kind alleen aan het water laat als het niet kan zwemmen (al willen ze alleen maar in de branding spelen)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier is het schoolzwemmen er ook al jaren af. Vind het ook een verantwoording van de ouders en niet van de school en de gemeenschap als ik eerlijk ben. Snap wel dat het voor mensen met weinig inkomen een dure aangelegenheid kan zijn, maar je kan zelf ook al beginnen met oefenen, zodat je minder lessen nodig bent. Nederland is doorgeschoten in het verzorgen van van alles en daardoor loopt nu alles vast. Er is niks mis met het zelf aanleren van zwemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik vind leren zwemmen een verantwoordelijkheid van ouders en niet van school. Je kunt inderdaad je kinderen zelf al heel wat leren. Hier zwemmen ze met school in groep 3 en 4. Voor een effectieve zwemtijd van 25 minuten kost dat elke week anderhalf uur lestijd (bus en aan/uitkleden meegerekend). In totaal toch 120 uur in die twee jaar, daar had heel veel anders in gepast. De schoolzwemles wordt ook nog eens gegeven door zeer bitse badjuffrouwen, en lang niet alle kinderen behalen er een diploma. Zelfs niet in twee jaar.

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen