donderdag 18 juli 2013

Verlaging pensioenen en Mc Donalds

Ik lees net dat de pensioenfondsen weer aangeven dat verlaging van pensioenen waarschijnlijk weer noodzakelijk zijn. Soms denk ik weleens hoe ziet mijn toekomst eruit? Heb ik dan nog wel recht op voorzieningen, heb ik nog een pensioen en is het toereikend of werk ik tot het einde van mijn leven?
Maar ook behoud ik mijn baan tot de pensioengerechtigde leeftijd? En hoe ziet de toekomst er voor mijn kinderen uit?

Het zijn allemaal vragen waar ik nu geen antwoord op heb, maar mij wel vaak aan het denken zet. Ik zie meestal de zonnige kant van een verhaal, maar besef mij heel goed dat de komende jaren er een hoop gaat veranderen dat invloed heeft op mijn uitgavenpatroon. Dat betekent dat ook doordat mijn man op dit moment samen met vele anderen van contact naar contract leeft we bewust moeten blijven omgaan met geld.
Daarnaast worden onze kinderen ook groter en komen er daardoor in de toekomst ook schoolgeld  e.d. om de hoek kijken. We sparen daar al wel een tijd voor maar of het toereikend zal zijn dat weten we nu niet.

Verder nog een artikel in de krant over Mc Donalds , die geven zelf aan dat ze niet begrijpen hoe hun werknemers met minimumloon rondkomen en hebben een een financieel budgetplan opgesteld met als eerst prioriteit  zoek een 2e baan voor ongeveer 34 uur? In het plan is een budget opgenomen voor 20 dollar voor de ziektekostenverzekering terwijl hun eigen ziektekostenverzekering ongeveer 60 dollar kost? Ik zou zeggen Mc Donalds betaal de medewerkers gewoon wat meer salaris en zorg voor een betaalbare ziektekostenverzekering dat scheelt in elk geval alweer.

3 opmerkingen:

 1. Wat pensioenen betreft,dat blijft koffiedik kijken. Wie had de huidige situatie 8 jr geleden ooit kunnen bedenken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad! Ik denk er nu ook veel meer over na, er verandert zoveel. Ik heb mezelf als doel gesteld de aflossingsvrije hypotheek zoveel mogelijk af te lossen. Ook als een soort pensioen: vermindering woonlasten, meer bestedingsruimte. Ook verwacht ik dat we als we ouder worden onze zorg zelf moeten inkopen...Tegenwoordig is niemand zeker van zijn inkomen/pensioen...beter om alvast te anticiperen! Ik heb enorm veel bewondering voor je doorzettingsvermogen en positiviteit waarmee je bezuinigt om je twee hypotheken op te kunnen brengen! Vooral met kinderen is dit niet altijd makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gaan er al jaren vanuit straks nog nauwelijks pensioen te krijgen en streven er naar tegen die tijd dan ook nog nauwelijks kosten te hebben. Maar kan me er verder niet druk om maken, eerst maar eens zien dat we zo oud worden :)
  En wat betreft eventuele studies van de kinderen: voor de kosten van onze eigen opleidingen hebben we ook zelf moeten werken....
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen