donderdag 7 maart 2013

Wat allemaal aangepast

Door de blog van spaarcentje kwam er veel bij mij naar boven. Wat hebben wij eigenlijk allemaal aangepast in ons leven. In de afgelopen 4 jaar  ( de periode dat we 2 hypotheken hebben) is dat soms teveel om op te noemen. Voel ik mij daardoor verandert, ja zeker , ik ben veel bewuster bezig met rondkomen, hiervoor hadden we meer dan genoeg en konden we ons toch wat meer permitteren, big spenders zijn we nooit echt geweest.Maar we hebben wel bijvoorbeeld veel geld gestoken in ons oude huis ( het was nog net  geen bouwval toen we het kochten) door het te moderniseren.Toen we dat huis kochten zat er een oud keukenblok in van 2 meter, was de badkamer een douchebak en een oude aftands bad. Daarnaast waren de ramen  en dak slecht en moesten vervangen worden. In die periode kregen wij ook onze kinderen en werden wij een echt gezin

Toen we het nieuwe huis erbij kregen , moesten we gelijk bezuinigen omdat ons oude huis niet was verkocht. Alle posten waarop we konden bezuinigen hebben we bekeken. Ik had het geluk dat ik samen  met mijn moeder  jaren daarvoor al eens een cursus had gevolgd via Genoeg je geld of je leven.Dus ik wist gelukkig wel wat over bezuinigen, als tiener kocht ik al  tweedehands kleding op het Waterloo Plein. Dan kon ik meer doen met mijn kleedgeld

Wat is er verandert.

 • Alle overbodige luxe ging eruit, de krant, tv gids, sportschool, tijdschriften, uit eten, theater ( wat we graag deden) naar de film e.d. Willen we een keer weg met de kinderen dan hebben we daarvoor geld bij elkaar gespaard en nemen we meestal zelf eten en drinken mee.
 • We verkochten alles wat we konden verkopen via Marktplaats.Ruimt lekker op scheelt met afstoffen en zorgt voor extra inkomsten. ik verkoop nog steeds regelmatig spullen op marktplaats.
 • Ik ging ook kopen op marktplaats , was er iets kapot dan keek ik eerst op Marktplaats. Als je bij mij nu binnenkomt is ongeveer 80% tweedehands gekocht. Maar niemand zal dat zien,ons huis ziet er gewoon leuk en gezellig uit. 
 • Ik probeer elke maand wat opzij te leggen ( hoe weinig ook) om wat geld achter de hand te houden
 • Ik houd de inkomsten en uitgaven bij in een excel sheet  en maak elk jaar een nieuwe overzicht  en pas dat aan bij grote veranderingen ( stijging /daling vaste lasten of inkomen )
 • Ik krijg veel kinderkleding van vrienden en familie maar wordt ook regelmatig verrast door vrienden die groente uit hun moestuin meenemen. Hoe blij kan je daar van worden!
 • We fietsen veel meer en zijn graag buiten  en dat is alleen maar gezond
 • Onze huisdieren moesten ook mee bezuinigen, Honden en kattenvoer kopen we groot en  zo goedkoop mogelijk in maar wel van een goed merk.  Kattengrit is net zolang getest tot we een merk hadden wat voor ons voldoende was ( maar wel een stuk goedkoper) Onze kippen leven 85 % van onze restjes en krijgen daarnaast nog bijvoer. Ze mogen altijd in de tuin vrij rondlopen ( behalve als de moestuin is ingezaaid) dus scharrelen verder zelf hun eten bij elkaar. Verder leggen ze lekkere grote eieren dus daar genieten we van.
 • Mijn man en ik kopen weinig voor onszelf, de kinderen gaan voor omdat ze groeien en regelmatig ook  spullen moeten aanschaffen voor school. Verder moeten we schoolgeld betalen en hebben ze wel allemaal een sportles ( op 1 kind na die sport meerdere lessen i.v.m. selectie) dat vinden wij belangrijk.
 • Naar de kapper e.d.gaan we weinig, ik heb in het verleden weleens een budgetkapper geprobeerd , dat was toen geen succes, nu ga ik naar een goede kapper maar laat ik alle extra's achterwege ( extra  voedende conditioner, in model föhnen e.d) dat scheelt weer geld.
 • We eten gezond en koken bijna altijd zelf ( alleen bij kinderverjaardagen mogen ze zelf kiezen wat ze willen eten , soms kiest iemand  spinazie met gehakt maar de jongste  kinderen willen dan vaak patat of pizza) Manlief en ik gaan meestal rond onze trouwdag samen wat eten buiten de deur.
Zijn we door alle aanpassingen minder gelukkig, zeker niet. We hebben wel  geldzorgen ( en soms houdt ons dat uit onze slaap) maar zijn gelukkig met minder spullen,luxe vakanties of nieuwste gadgets. Dat hebben we niet meer nodig. Als ik voor mezelf spreek ben ik gelukkig met manlief en ons gezin, geniet van de kleine dingen van het leven en heb daarnaast een superleuke baan die ik ook nog prima kan combineren met mijn gezin dus wat wenst een mens nog meer.

Groetjes Annelieya


2 opmerkingen:

 1. Wij doen veel dezelfde dingen, zijn het standaard repertoire voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt flink wat stappen gezet! Ik bespaar ook op de kapper: ik heb lang haar, en hoef maar 2 keer per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen